Nedgravde skatter........DSC00646

 

Nå har høsten kommet til staudebedet, en god del planter har gjort sitt for i år og noen står på sitt flotteste nå. Kunsten er å alltid ha et i øyne fallende bed, uansett når i vekstsesongen vi befinner oss.                                         

         Høst Anemone i full praktDSC00648DSC00649              Utvalgte storknebb som blomstrer fra mai-juni og helt til frosten kommer.

Og nå er tiden inne for å forberede tidlig vårblomstring, det som kommer gjerne før staudene. Jeg snakker selvfølgelig om snøklokker, krokus, narcisser, tulipaner m.m.DSC00653


 

Alle stauden går i rosa til blåtoner, pluss noe hvitt, så det er disse fargene jeg vil ha på løkene også.

Ønsker snøklokker, fordi de kommer veldig tidlig, de første blomstene som titter opp av snøen(hvis vi har snø da).     DSC00657 Krokus, fordi det alltid er et sikkert vårtegn. Hvite Narcisser, fordi de er så vakre, og så spiser garantert ikke rådyrene de(selv om jeg har satt opp strømgjerde, men en kan aldri være sikker...). Tulipaner, fordi det finnes så ufattelige mange forskjellige å velge på og må bare ha noen av de fantastiske fargene. Allium, fordi de er så høye og litt trendy, og så blomstrer de ikke før i juni. 

        

Allium er en av favorittene, jeg valgte her ut den største, Giganteum, blir ca. 150 cm høy, har fra før av Aufalensis i bedet og den bli ca. 80 cm høy. Denne har blitt satt helt bakerst i bedet, bak solhatt plantene mine. En "tommelfinger regel" er at løken skal 3 ganger sin egen størrelse ned i jorden, så denne store løken her må dypt.

DSC00654DSC00658DSC00661

                                                                                                                 

 Hvis du skal sette ned løk der det er plantet fra før, kan det være lurt å bruke en smal spade, eller et stikke-redskap. Skal du f.eks. sette ned krokus i plene, kan du bruke en løk-stikker for å få løken ned uten å ødelegge gressplen.

Tulipanene jeg har valgt, flott fargesammensetning synes nå jeg. Siden jeg vil ha en viss kontroll på hvilke farger som havner hvor, er det lurt å holde de adskilt når jeg tar de ut av pakken, for utseende på løken speiler ikke hvilken farge det er! Jeg bruker her en smal spade til å lage et hull til hver løk.

DSC00663DSC00666DSC00668

DSC00670Jeg liker også å legge bilde av løkene litt rundt i bedet før jeg bestemmer meg for hvor nøyaktig de skal graves ned, det hjelper meg å danne et inntrykk av hvordan det kan bli.

 

 

Når er tiden inne for å sette løk ? Jo, nå. Snøklokkene bør i jorden så fort som mulig, de liker ikke å ligge over bakken og tørke. Ellers så er det fin plantetid for resten av løken også nå, men kan godt vente til det har vært en frostnatt. Klarte ikke helt å vente på det jeg da, best å grave i jorda mens det er så fint vær, vet aldri når høstregnet starter. Løken vil helst ha sandholdig jord, det viktige er at ved regntunge høster/vintre, at vannet får runnet unna slik at løken ikke råtner.

Har du et åpent område som løken skal settes, kan du bare grave bort jord fra hele området, sette ned løken, og så dekk over med jorden igjen. Er ikke løken så stor, trenger du ikke grave så dypt. Her har jeg satt ned botaniske tulipaner, og de løkene er ganske små. Spissen på løken skal opp og den flateste delen ned. Men fortvil ikke hvis de havner feil vei, de kommer opp fordet, bruker bare litt lenger tid. Så hvis du vil forlenge blomstringen, kan du sette hver annen løk opp ned.

DSC00677 DSC00680

 

Ja, nå har jeg satt de løkene jeg vil ha i dette bedet. De ligger nå som skjulte skatter som venter på å overraske meg og alle kundene til våren. Ja, jeg vet at vi kan kjøpe ferdige løkvekster på våren, men det blir liksom ikke helt det samme. Utvalget kan ikke sammenlignes, og mye av det morsomme er å følge med på stadiene fra liten spire til fullvokst skjønnhet. Og i løpet av vinteren har vi kanskje glemt hva det var vi satte, og blir gledelig overrasket med blomsterflor.

 

Ferdig plantet staudebed, kan jo ikke se noen forskjell fra jeg startet. Men der ligger det noen nedgravde skatter.......!!!!!

DSC00681